Tehditle karşılaşan insanlar ve hayvanlar 3 adet savunma mekanizması geliştirirler. Bunlar; savaşmak, kaçmak ve donmaktır. Savaş ve kaç mekanizmalarını gayet iyi biliyoruz ki bunlar tehditle mücadele etme veya tehditten olabildiğince hızlı bir şekilde kaçma girişimidir. Ancak göz ardı ettiğimiz üçüncü bir tepkimiz daha vardır.
Yukarıda da bahsettiğimiz donma tepkimesi, aslında diğer ikisinden daha temelde yer alır. Tek kişi kaldığınız evinizde uyurken gecenin bir vakti dış kapının açıldığını duymanız halinde olduğunuz yerde donakalmanız, bunun bir örneğidir.
Doğada bunun karşılığı, avcının sesini ilk duyan avların oldukları yerde donakalmalarıdır (veya yüksek hızla üzerine gelen arabalara bakakalan geyikleri düşünün). Bu tepki, gereksiz enerji harcamaksızın ve avcıyı üzerinize çekmeksizin, avcının sizi gözden kaçırmasını ummaya yarar. Eğer avcı henüz sizi görmediyse, tamamen hareketsiz kalmak onu atlatmanızı veya şaşırtmanızı mümkün kılabilir.
Bu 3 tepki, evrimsel süreçte oldukça erken bir dönemde evrimleşmiş ve insan da dâhil hayvanların neredeyse tamamına miras kalmıştır. Beynimiz de tartışmalar esnasında kendilerini tehditte hissettikleri için donup kalırız. Peki siz tartışma esnasında ne yapıyorsunuz?
コメント